1. Do wykonania saszetki potrzebujemy:
• tybet bawełniany (30 cm bieżących),
• surówkę bawełnianą (2 kawałki 20×26 cm),
• zamek błyskawiczny (około 30 cm),
• nici czarne do szycia,
• nożyce, metr krawiecki, kredę krawiecką, szpilki, żelazko, maszynę do szycia.

2. Z surówki bawełnianej wycinamy dwa prostokąty (20×26 cm), w dwóch końcach długiego boku każdego prostokąta wycinamy dwa kwadraty (3×3 cm). Z tybety wycinamy dwa takie same prostokąty oraz dodatkowo dwa kwadraty (5×5 cm) i pasek na lamówkę (3×65 cm, ewentualnie 2 paski 3×20 cm i pasek 3×25 cm).

3. Wykonujemy obszycie zamka: kwadrat tybetu przyszywamy prawą stroną do lewej strony zamka (około 1,2 cm od krawędzi tkaniny).

4. Zaprasowujemy kwadrat w górę, kolejno zakładamy do środka jego brzegi, zaprasowujemy, a następnie składamy górny brzeg do środka i zaprasowujemy.

5. Na końcu składamy tkaninę jeszcze raz na pół w stronę zamka i przeszywamy.

6. Na surówce, na najdłuższym brzegu, znaczymy dwa punkty w odległości 1 cm od bocznych brzegów. Przykładamy zamek do pierwszego punktu i zaznaczmy na nim, w którym miejscu wypada punkt drugi. Skracamy zamek do tego miejsca.

7. Obszywamy drugi koniec zamka postępując jak w kroku 4.

8. Składamy tybet i zamek prawymi stronami do siebie (pamiętając, że tybet jest dłuższy od zamka o 1cm z każdej strony). Przeszywamy 6 mm od brzegu, szyjąc od strony zamka.

9. Składamy tybet z surówką prawymi stronami do siebie i łączymy je przeszywając po poprzednim szwie.

10. Powtarzamy kroki 8 i 9 dla drugiej strony saszetki. Przeprasowujemy szwy przy zamku.

11. Składamy saszetkę prawymi stronami do siebie i przeszywamy brzegi oraz dół saszetki szyjąc 6 mm od brzegu.

12. Boczny szew musi znajdować się 3-4 mm od obszycia zamka.

13. Paskiem tybetu lamujemy niewykończone brzegi saszetki.

14. Miejsce, w którym w tkaninach zostały wycięte kwadraty składamy szwami do siebie.

15. Następnie przeszywamy szyjąc 6mm od brzegu.

16. W tym miejscu szew również lamujemy.

17. Na zdjęciu wewnętrzna strona saszetki z wykończonymi lamówką brzegami.

18. Gotowa saszetka.